Wie ben ik?

renskeboskleinIk ben Renske Bos. Ik ben 50 jaar ben getrouwd en heb twee kinderen. Ik heb HEAO en WO Bedrijfskunde gestudeerd. Ik heb 20 jaar gewerkt bij een grote bank in diverse functies op het gebied van organisatie advies, kwaliteitsmanagement, teambuilding en procesverbetering.

Enkele jaren geleden besloot ik van mijn hobby mijn beroep te maken. In 2005 heb ik een opleiding Tuinarchitectuur met succes gevolgd en in 2006 heb ik Tuin Natuurlijk! opgericht.
Sindsdien ontwerp ik met veel plezier tuinen met als thema Natuurlijk tuinieren,
ofwel ‘Uw tuin een thuis voor mens en dier!’

Ik heb zelf al jaren lang paarden. Vroeger altijd keurig gestald op een manege, 22 uur in de box en maximaal 2 uur eruit om te rijden.
’s Zomers nog een paar uurtjes in de wei. Maar steeds meer kreeg ik het idee dat dit niet de juiste manier was. Ik kwam terecht op de site van Paard Natuurlijk en ging meer lezen over Natural Horsemanship, Natuurlijk paardenhouden, e.d. Ik was er steeds meer van overtuigd dat dit een betere manier is om paarden te houden. Daarna kwamen de ervaringen in de praktijk.

Mijn vriendin ging verhuizen en nam ons paard Carmen mee. Carmen was toen 22 jaar, is vaak spierbevangen geweest, was altijd stijf en steeds moeilijker te rijden. Ze mocht niet in de wei in verband met haar spierbevangenheid. In haar nieuwe natuurlijke huisvesting (24×7 buiten, inloopstal, paddock, etc.) ging het steeds beter met haar.

Intussen had ik Pepita gekocht, een merrie van 3,5 jaar. Bij gebrek aan een alternatief had ik haar eerst op een manege gestald. Pepita had rotstraal, mok en vaak dikke benen. Na enkele maanden vond ik een wei met inloopstal voor Pepita. Ze kwam daar te staan met drie andere paarden. Ze krijgt onbeperkt kuil en heel weinig krachtvoer. Pepita is ontzettend opgeknapt. De rotstaal, mok en dikke benen zijn verdwenen, ondanks dat ze vaak in de modder staat. Ze is rustiger geworden en gehoorzamer.

Hoewel het veel werk is om de paarden te verzorgen, is het absoluut een succes. Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van paarden houden beter is voor het welzijn van de paarden. Er zijn ook al maneges die op deze manier paarden gaan houden, bijvoorbeeld met behulp van Hit Actief stallen. Maar ook steeds meer particulieren willen
zo hun paarden houden.

Ik hoop dat deze site mensen helpt om hun paard zo te huisvesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *