Weidebeheer
Goede weidebeheer is heel belangrijk, omdat paarden daar immers tenminste enkele maanden per jaar hun voedsel vandaan halen.
Ook wordt hooi of kuil van de weilanden geoogst.Het weidebeheer is afhankelijk van het soort paarden, het aantal paarden, de oppervlakte,
soort grond, de vochtsituatie en het soort gras. Het is daarom lastig in het algemeen hier iets over te zeggen. Een paar punten wil ik wel noemen.
Koeiengras
In Nederland zijn de meeste weilanden aangelegd voor het houden van koeien. Koeien moeten melk produceren en hebben daar veel eiwit voor nodig.
Daarom staat er in de Nederlandse weilanden meestal vet eiwitrijk gras met weinig onkruiden. Voor paarden is dit gras eigenlijk te eiwitrijk (of liever fructaanrijk), zeker in bepaalde tijden van het jaar. Gebruik voor het inzaaien of bijzaaien van het weiland daarom speciale paardenmengsels.
Fructaan
Als gras niet kan groeien (als het te koud is, te weinig voedingstoffen te droog of te nat)
slaat het gras fructaan op. Dit fructaan wordt verbruikt als de omstandigheden beter zijn.
Teveel fructaan is niet goed voor paarden en kan hoefbevangenheid veroorzaken. Het is daarom belangrijk de graastijd en de graasduur te beperken wanneer er veel fructaan in het gras zit. De hoeveelheid fructaan is afhankelijk van meerdere factoren, maar het weer is de belangrijkste factor.
De fructaanindex van Paard Natuurlijk geeft een indicatie van de hoogte van het fructaan. LET OP: het is slechts een indicatie, gebruik de index dus met gezond verstand, rekening houdend met het soort paard en de andere omstandigheden van je weiland.
Mest ruimen
Om wormbesmetting van je paard tegen te gaan is het nodig de mest van de wei te ruimen, bij voorkeur dagelijks. Het is mogelijk de paardenmest te composteren en daarmee het weiland te bemesten. Hiermee voeg je weer organisch materiaal toe aan het weiland, wat goed is voor het gras, het bodemleven en de waterbalans.
Als je meerdere stukken weiland hebt en de mest laat liggen, moet een weiland minimaal
6 weken niet begraasd worden door paarden om wormbesmetting te voorkomen.
Bemesting
Om goed te weten hoe je moet bemesten is het goed om een bodemmonster te laten onderzoeken. Afhankelijk van het bodemmonster kan dan een bemestingsplan worden opgesteld. Het beste is bemesting met biologische mest, omdat daarin geen schadelijke stoffen zitten die de paarden via het gras binnen kunnen krijgen. Op de site van Bioron staat veel meer over bemesting en weidebeheer.