Het leven van wilde paarden

Om het leven van wilde paarden voor onze gedomesticeerde paarden na te bootsen, is het belangrijk te weten hoe wilde paarden leven. Een aantal punten worden hier besproken.
Vlucht- en prooidieren
Paarden zijn prooidieren en zijn daarom altijd op hun hoede. Ze zijn waakzaam en houden voortdurend hun omgeving in de gaten. Ze trekken rond in een vast leefgebied, dat afhankelijk van het weer en het aanbod van voedsel en water wel uitgebreid of ingekrompen wordt. Wilde paarden lopen ongeveer 50 kilometer per dag.

Kuddedieren
In het wild leven paarden in kuddes, die in het algemeen bestaan uit de leidende hengst, de leidende merrie, een aantal merries met veulens en een aantal jaarlingen en tweejarigen. Rondom deze kudde zwerven groepjes jonge hengsten, die te oud zijn om bij de kudde te mogen blijven. De kudde is belangrijk voor de veiligheid, maar zorgt ook voor sociale contacten.
Grazers
Het hoofdvoedsel van een paard in het wild is gras. Dit rantsoen wordt aangevuld met kruiden, takken, struiken en mineralen uit de grond. Een paard in het wild besteed ongeveer 60% van zijn tijd aan eten, gelijk verdeeld over dag en nacht. Het spijsverteringsstelsel is er ook op gebouwd om dag en nacht door kleine hoeveelheden voedsel op te nemen en niet, zoals wij mensen, drie keer per dag een flinke maaltijd.
Geen dag- en nachtritme
Wilde paarden hebben geen dag- en nachtritme. Zij slapen niet ’s nachts, zoals mensen, een aantal uren achter elkaar. Dag en nacht door wisselen ze eten, lopen, drinken, spelen, en slapen af. Ze hebben in een etmaal wel bepaalde ritmes en gewoontes, Gedomesticeerde paarden worden door ons gedwongen ons dag- en nachtritme over te nemen en gedurende de avond en nacht 9 uur te ‘slapen’.
Vachtverzorging

rollend paard

Rollen is voor paarden de manier om hun vacht te verzorgen.

De vacht van een paard is belangrijk. De vacht zorgt ervoor dat het paard droog en warm blijft. Verzorging van de vacht is dan ook een belangrijke bezigheid. En met verzorging bedoel ik dan niet wat wij mensen onder vachtverzorging verstaan, zoals poetsen, wassen met zeep en warm water, knippen en scheren. Paarden in het wild verzorgen hun vacht door te rollen in het zand, door te baden in water, door te schuren tegen een boom en door elkaar te krabben. De vacht van een wild paard is dicht en vettig, waardoor de regen van het paard afloopt en niet op de huid terecht komt. Ze hebben lange haren aan hun oren en voeten waardoor de regen niet in hun oren en kootholtes loopt. Wilde paarden hebben lange manen om de vliegen weg te jagen.

Opvoedingopvoeding paard
Jonge paarden worden in eerste instantie door hun moeder opgevoed, maar ook andere paarden hebben een belangrijke rol bij de opvoeding. Als veulens te opdringerig zijn bij andere merries, laten die duidelijk blijken dat ze daar niet van gediend zijn. En in de groep leren ze wat gevaarlijk is en wat niet.

11 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *