Waarom natuurlijk paarden houden?

Een Duits onderzoek geeft aan dat het leven van paarden in boxen niet gezond is. Ze leven gemiddeld maar 12 jaar, terwijl ze gemakkelijk ouder dan 20 zouden kunnen worden. Alle reden om de huisvesting aan te passen. Klik hier voor de video

Er zijn dus veel voordelen voor het paard.

Gezonde hoeven

De hoeven van een paard zijn – net als zijn hele lichaam –
erop gebouwd een groot deel van de dag te bewegen. Door het bewegen wordt er bloed naar
de hoeven gepompt, waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Door het lopen over harde ondergrond slijten de hoeven. Hierdoor gaan de hoeven harder groeien en maken ze harder materiaal aan. De hoeven worden dus sterker. Bij stalpaarden wordt er minder bloed naar de hoeven gepompt en worden afvalstoffen slechter afgevoerd, met als mogelijk gevolg stalbenen, mok, rotstraal.

Geen stalondeugden

Paarden zijn van nature kuddedieren. Alleen in hun stal opgesloten, waarbij ze per dag slechts enkele uren uit de box mogen, gaan ze zich vaak vervelen. Daardoor ontwikkelen ze stalondeugden, zoals weven en kribbebijten.

Beter gedrag

Kan je het een paard kwalijk nemen, dat hij – nadat hij een groot deel van de dag in een box heeft gestaan – als hij eruit mag moeite heeft met stilstaan? En paard dat de hele dag kan lopen en rennen als hij zin heeft, zal rustiger zijn en zich beter gedragen.

Soepele spieren

Wanneer een paard het grootste deel van de dag op stal staat, gebruikt hij maar een deel van zijn spieren. De overige spieren ontwikkelt hij niet en die kunnen stijf worden. Een paard direct van stal in een paddock of weide laten, waar hij meteen flink gaat rennen, is slecht voor de spieren. Paarden die de hele dag kunnen lopen en rennen, houden hun spieren soepel.

Gezonde spijsvertering

Paarden in het wild eten de hele dag door kleine hoeveelheden ruwvoer. Ongeveer 60% van de dag besteden ze aan eten. Paarden hebben geen dag-en nachtritme en eten dus ook ’s nachts. Het spijsverteringsstelsel hierop ingericht.

Evenwichtige jonge paarden

In de natuur groeien veulens op in de kudde. Opvoeding in een gemengde leeftijdsgroep lijkt meer op hun natuurlijke leefwijze en zorgt voor jonge paarden die evenwichtig zijn en goed zijn opgevoed in paardenmanieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *