Onbeperkt ruwvoer
Paarden in het wild eten ongeveer 16 uur per 24 uur. Ze eten dan vooral gras, kruiden, takken, bladeren, e.d. Ze eten dus ruwvoer. Paarden kunnen prima leven van ruwvoer, maar moeten dit dat wel een groot deel van de dag ter beschikking hebben. Voorbeelden van ruwvoer zijn gras, hooi en kuil. Maar ook stro, takken en kruiden zijn goed ruwvoer. Ruwvoer bevat grote hoeveelheden vezels, die de darmwerking bevorderen. Paarden kunnen uit ruwvoer bijna alle vitamines halen.
Bij natuurlijk paarden houden ligt de nadruk bij het voeren dus op het voeren van ruwvoer en niet op krachtvoer. Paarden krijgen onbeperkt of meerdere malen per dag porties ruwvoer te eten. Hierdoor blijft het darmstelsel op gang, kan het paard zich goed warm houden en is een groot deel van de dag bezig met eten, net zoals in het wild.
Voor paarden die te dik zijn, moet de opname van ruwvoer wel worden beperkt. Ook 24 uur per dag op de wei is niet aan te raden. Het Nederlandse gras is veel te eiwitrijk voor paarden en bevat soms veel fructaan (afhankelijk van het weer, soort weiland, grondsoort, e.d.)
Soorten ruwvoer
Hooi en kuil
De kwaliteit van hooi en kuil hangt af van de kwaliteit van het gras dat is geoogst. Dat hangt weer af van de grondsoort, de soort gras, de mate en soort van bemesting, het gebruik van bestrijdingsmiddelen, etc. De tips in hoofdstuk XX over weidebeheer gelden daarom ook voor hooiland.
Hooi is gras dat na het maaien enkele dagen op het gras heeft gelegen om te drogen. Het wordt verpakt in balen. Hooi moet droog worden opgeslagen om goed te blijven. Hooi is over het algemeen beter voor paarden omdat er minder eiwitten in zitten. Nadeel is dat het stoffiger is dan kuil, wat vooral voor hoestende paarden slecht is. Een baal hooi is meestal goed te tillen en te verplaatsen.
Kuil is gras dat direct of enkele uren na het maaien (voordroogkuil) is verpakt in vrij grote plastic balen. Deze plastic balen zijn luchtdicht verpakt en deze kan je in de buitenlucht opslaan. Let wel op, want als het plastic eenmaal open is, moet de baal binnen enkele dagen worden opgemaakt. Kuil bevat meer eiwitten dan hooi en is minder stoffig. Bij kuil is het droge stof gehalte lager dan bij hooi, dus moet je er meer kilo’s van voeren.